Cena zlata od začiatku roka stagnuje, investori čakajú na nové podnety

05.02.2013 Celý región

Singapur 5. februára (TASR) - Cena unce (31,1 g) zlata sa na spotovom trhu tento rok nevie dostať do pohybu.

Reuters uvádza, že priemerná cena unce za prvých päť týždňov tohto roku zostáva 0,2 % pod jej minuloročnou úrovňou. Podľa analytikov by nemala v dohľadnom čase nadlho vybočiť z koridoru 1660 až 1680 USD (1224,91 až 1239,67 eura).

Nádej na výraznejšie prelomenie koridoru nie je veľká. Americkej ekonomike sa v januári darilo. V odvetviach mimo agrárneho sektora pribudlo minulý mesiac 157.000 pracovných miest. A aj údaje o vývoji zamestnanosti v decembri a v novembri štatistici upravili smerom hore. Priemyselná výroba v prvom mesiaci tohto roka dosiahla najlepší výkon od vlaňajšieho apríla. Index nálady amerických spotrebiteľov vzrástol výraznejšie, než očakávali analytici.

Expert čínskej spoločnosti Jinrui Futures Čchen Min povedal, že investori veria, že americká ekonomika bude pokračovať v zotavovaní, hoci niektoré údaje ešte vyjadrujú protichodné tendencie. Vzostup ekonomiky však nevytvára rastové impulzy pre zdraženie zlata na spotovom trhu.

Dnes prišla priaznivá správa aj z Európy. Kombinovaný index nákupných manažérov (PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšej aktivity výrobného sektora aj sektora služieb eurozóny, sa v januári vyšplhal na 10-mesačné maximum 48,6 bodu z decembrových 47,2 bodu.

Cena unce by sa nemala zdvihnúť ani v druhej februárovej dekáde. V Číne a ďalších krajinách juhovýchodnej Ázie sa bude viac ako týždeň oslavovať nový lunárny rok. Výroba sa zastaví vo všetkých odvetviach okrem nepretržitých prevádzok. Záujem o nákup zlata pre jeho spracovateľov sa v posledných dňoch udržal len v Indonézii, v Thajsku sa zmiernil.

Analytici v Singapure konštatovali, že na trhu so zlatom a ostatnými drahými kovmi sa čaká na nové podnety, ktoré by dali investorom jasný smer pohybu. Je veľmi pravdepodobné, že unca zlata tak ľahko neprekoná svoj cenový rekord zo začiatku septembra 2011, keď sa predávala po vyše 1920 USD.

Dnes napoludnie miestneho času stála unca na komoditnej burze v Singapure 1673,71 USD. V pondelok (4.2.) sa v rovnakom čase predávala po 1671,16 USD.
 

Vyberte región